Zoals bekend is het pensioenfonds al geruime tijd bezig met een toekomstonderzoek. Op 25 januari 2024 heeft het bestuur besloten om exclusief in gesprek te gaan met Het Nederlandse Pensioenfonds (HNPF) over een collectieve waardeoverdracht (CWO) van alle opgebouwde pensioenaanspraken en -uitkeringen, gevolgd door opheffing van het pensioenfonds. HNPF is een zogenaamd Algemeen Pensioenfonds dat de uitvoering van pensioenregelingen voor meerdere verschillende werkgevers verzorgt.

Op 13 maart 2024 is een intentieverklaring getekend met als doel te komen tot een CWO-overeenkomst met HNPF, onder voorbehoud van instemming van intern en extern toezicht voor de overdracht van alle opgebouwde pensioenrechten en –uitkeringen per 1 januari 2025.

Het bestuur is van mening dat de overstap naar een Algemeen Pensioenfonds in een eigen zogenaamde ‘single-clientkring’ de best passende oplossing is voor de deelnemers en pensioengerechtigden. Single-clientkring wil zeggen dat alleen de pensioenregeling van het huidige pensioenfonds F. van Lanschot in deze kring worden ondergebracht, in tegenstelling tot een multi-clientkring waar pensioenregelingen van meerdere fondsen/ werkgevers gecombineerd worden. Hierdoor kunnen de bestaande regeling en het bestaande beleid voortgezet worden en heeft een belanghebbendenorgaan inspraak bij belangrijke wijzigingen.

De CWO is een eerste stap in het traject naar het nieuwe pensioenstelsel. Eerst worden de bestaande pensioenregeling, alle verplichtingen en de huidige beleggingsportefeuille één op één overgedragen naar HNPF. Omdat de regeling één op één wordt overgezet, verandert het pensioen voor jou als deelnemer niet, dat geldt voor zowel het ouderdomspensioen als voor een eventueel partnerpensioen.

Vervolgens kunnen sociale partners (werkgevers en ondernemingsraad) een besluit nemen of zij de pensioenverplichtingen willen ‘invaren’ naar het nieuwe pensioenstelsel. De sociale partners zijn van plan in het nieuwe pensioenstelsel te kiezen voor een Flexibele premieregeling met Risicodelingsreserve. Hierover hebben we meer verteld tijdens het webinar van oktober 2023. Dit webinar is door middel van onderstaande link terug te kijken

https://pensioenfondsvanlanschot.nl/nieuws/webinars-project-toekomst-2-oktober-2023/

Stappenplan op hoofdlijnen

Houd onze website en je brievenbus in de gaten voor meer nieuws over het project Toekomst!

Meer weten?

Vragen over dit nieuwsbericht? Stuur een mail naar bestuursbureau@pfvanlanschot.nl

Heb je vragen over je eigen pensioen of over de pensioenregeling? Neem dan contact op met onze pensioenuitvoerder AZL via 088 – 1163034 of pf-vanlanschot@azl.eu

Door je e-mailadres hier achter te laten krijg je automatisch bericht als we nieuws op de website plaatsen.

Meer nieuws

» Ga naar het archief om ouder nieuws in te zien