Bijvoorbeeld tegelijk met je eerste AOW-uitkering.

Ik wil eerder met pensioen

Je kunt vanaf 10 jaar voor de datum dat je recht krijgt op een AOW-uitkering met pensioen. Eerder met pensioen betekent dat je minder pensioen opbouwt en dat het pensioen over een langere tijd moet worden uitbetaald. Het bedrag dat je iedere maand krijgt, wordt dus lager! En in de jaren voorafgaand aan je AOW-leeftijd ontvang je ook nog geen AOW-uitkering.

Wat moet ik zelf doen?

Voor een berekening kun je contact met ons opnemen, uiterlijk drie maanden voordat je pensioen wil gaan ontvangen.

Je kunt voor een eerste indicatie ook uitgaan van de stelregel dat ieder jaar eerder stoppen een verlaging betekent van ongeveer 6-8% van je pensioenuitkering die je zou krijgen als je tot 68 jaar door zou werken.

Om te berekenen of eerder stoppen tot de mogelijkheden behoort kun je gebruikmaken van onze checklist.

Ik wil langer doorwerken

Je bouwt pensioen op totdat je 68 jaar bent of tot je eerdere AOW-leeftijd. Je spreekt met je werkgever af of je langer kunt doorwerken. Je pensioenuitkering gaat in uiterlijk vijf jaar na je AOW-leeftijd.

Wat moet ik zelf doen?

Maak ruim van tevoren duidelijke afspraken met je werkgever over langer doorwerken.

Geef op het aanvraagformulier, dat je drie maanden voor de pensioenrichtdatum van ons krijgt, aan dat je langer wilt doorwerken.

En vraag drie maanden vóór het moment dat je wel wilt stoppen, je pensioenuitkering aan door contact met ons op te nemen.