Het bestuur heeft besloten om in tegenstelling tot eerder bericht toch een kleine indexatie toe te kennen per 1 januari 2022.

De beleidsdekkkingsgraad is eind november 2021 gestegen naar 111,02%. Indexatie is wettelijk toegestaan vanaf een beleidsdekkingsgraad van 110%. We verwachten dat de beleidsdekkingsgraad eind december niet weer onder de 110% zakt.

Dat is goed nieuws, waarom heeft het bestuur dit alsnog besloten?

De beleidsdekkingsgraad was eind september 2021 109,34%. Inmiddels is de dekkingsgraad  gestegen tot boven de 110% en het bestuur vindt het belangrijk om aan alle deelnemers te laten zien dat indexatie een belangrijk onderdeel is van de pensioenregeling om je pensioen mee te laten stijgen met de inflatie. Daarom heeft het bestuur toch besloten om als uitzondering van het beleid af te wijken en  uit te gaan van de beleidsdekkingsgraad van eind december in plaats van de beleidsdekkingsgraad van eind september zoals vastgelegd in het beleid.

Een reden voor dit besluit is dat het fonds er beter voorstaat dan de afgelopen jaren waarin geen indexatie mogelijk was en het bestuur graag wil indexeren als dit binnen de wettelijke kaders mag. Het is wel belangrijk om op te merken dat dit een uitzondering op het beleid is en dat hier geen rechten voor de toekomst aan ontleend kunnen worden.

Hoeveel wordt er geïndexeerd?

Helaas kunnen we dat op dit moment nog niet zeggen. Het indexatiepercentage wordt door deze uitzondering berekend op basis van de beleidsdekkingsgraad van eind december. Dit getal is pas bekend halverwege januari 2022. Onze inschatting is dat het ongeveer 0,2% is. Dit is slechts een deel van de inflatie De prijzen zijn in de periode oktober 2019 tot en met september 2020 gestegen met 2,57%.

De indexatie wordt wel toegekend per 1 januari 2022. Voor inactieve deelnemers wordt de indexatie met terugwerkende kracht per 1 januari aan hun opgebouwde rechten toegevoegd.

Voor pensioengerechtigden betekent dit dat in de uitkering over februari 2022 een dubbele indexatie opgenomen zal worden, dus over januari en februari.

De uitkering in maart laat zien wat het nieuwe bedrag is wat je in de volgende maanden van 2022 gaat ontvangen.

De koopkracht blijft nog steeds achter door de beperkte indexatie en de achterstand in indexatie loopt verder op. De indexatie-achterstand kan oplopen tot 17%, afhankelijk van de periode dat je deel hebt genomen in het pensioenfonds en wanneer je een inactieve deelnemer bent geworden. Vanaf 1 januari 2020 is vrijwel iedereen inactief geworden door de sluiting van het pensioenfonds.

Volledig beeld van je pensioen voor later

Wellicht bouw je op dit moment elders pensioen op en heb je dit in het verleden ook gedaan.

Kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl voor een totaaloverzicht van je pensioen voor later.

Meer weten?

Heb je vragen over je eigen pensioen of over de pensioenregeling? Neem dan contact op met onze pensioenuitvoerder AZL via 088 – 1163034 of pf-vanlanschot@azl.eu.

Door je e-mailadres hier achter te laten krijg je automatisch bericht als we nieuws op de website plaatsen.

Meer nieuws

» Ga naar het archief om ouder nieuws in te zien