In 2020 schreven we er al vaker over: we zijn gestart met een onderzoek met betrekking tot de toekomst van het Pensioenfonds F. van Lanschot. Aanleiding van dit onderzoek is de sluiting van het pensioenfonds per 1 januari 2020.

Met deze algemene nieuwsberichten houden we alle betrokkenen graag op de hoogte van de voortgang van ons onderzoek (ook als er niet direct ingrijpende zaken te melden zijn). Zodra we besluiten nemen die invloed hebben op de persoonlijke situatie van deelnemers, krijgt iedereen natuurlijk persoonlijk bericht. Maar op dit moment is het nog niet zo ver.

Eerst even recapituleren: hoe zit het ook al weer met de mogelijkheden voor het gesloten pensioenfonds?

Twee opties voor de toekomst

Er zijn meerdere opties voor de toekomst van het pensioenfonds. We kunnen

  1. als gesloten pensioenfonds zelfstandig doorgaan

of

  1. de opgebouwde pensioenrechten bij een andere partij onderbrengen.

Bij de tweede optie zijn de mogelijke partijen bijvoorbeeld een verzekeraar, een algemeen pensioenfonds (APF) of een bedrijfstakpensioenfonds (BPF).

In november 2020 gaven we aan dat we in de loop van 2021 een keuze tussen de verschillende opties zouden willen maken.. Ondertussen zijn we ingehaald door de realiteit, waardoor deze grove planning niet langer mogelijk lijkt te zijn.

Wat is het geval?

Het is nu nog niet mogelijk om de verschillende opties goed te vergelijken, omdat alle aanbieders aan de slag moeten met de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. Het wetsontwerp voor dit nieuwe pensioenstelsel heeft veel reacties opgeroepen die allemaal zorgvuldig bekeken moeten worden. Daarom zal het wetsvoorstel waarschijnlijk pas na de zomer behandeld worden in de Tweede Kamer.

Pas als de wetgeving naar aanleiding van het pensioenakkoord definitief is, kunnen partijen inzicht geven in hun plannen voor de toekomst. Om een goede keuze te maken willen we zoveel mogelijk duidelijkheid hebben over het aanbod van de verschillende aanbieders.

Het bestuur wil natuurlijk de best passende oplossing kiezen voor de deelnemers en pensioengerechtigden. Daarom wordt het onderzoek met betrekking tot de toekomst op dit moment wel voortgezet om inzicht te krijgen in de ontwikkelingen rondom het nieuwe pensioenstelsel. Maar om een definitieve keuze te maken is meer duidelijkheid nodig. De verwachting is dat de gewenste duidelijkheid op zijn vroegst pas in het najaar van 2021 verkregen wordt van de verschillende partijen.

We houden jullie via deze nieuwsberichten regelmatig op de hoogte van de stand van zaken.

Wil je op de hoogte blijven meld je dan aan voor onze nieuwsservice.

 

 

Meer nieuws

» Ga naar het archief om ouder nieuws in te zien