Het bestuur heeft op 15 november 2023 besloten om het besluit over indexatie per 1 januari 2024 nog even uit te stellen.

De reden hiervoor is de gewijzigde berekeningsmethode voor de inflatie, waardoor we met de gebruikelijke methodiek niet zouden kunnen indexeren. We bekijken of er mogelijkheden zijn om toch een (kleine) indexatie toe te kennen binnen de wettelijke beperkingen die gelden voor het pensioenfonds en nemen daarvoor extra tijd.

De hoogte van de indexatie wordt in principe jaarlijks bepaald aan de hand van de beleidsdekkingsgraad en het inflatiecijfer per eind september. De Consumenten Prijsindex (CPI) over de periode september 2022 tot september 2023 is negatief, omdat de berekeningsmethode voor het bepalen van de inflatie is gewijzigd.

Wat is er veranderd in de berekeningsmethode voor de inflatie?

In de oude methode werden voor de berekening van de energieprijzen alleen gegevens gebruikt van nieuwe contracten die huishoudens bij energieleveranciers afsloten, terwijl in de nieuwe methode ook gegevens van lopende contracten zijn meegenomen. Door alleen te kijken naar nieuwe contracten vielen de energieprijzen veel hoger uit dan daadwerkelijk het geval was omdat veel mensen ook nog lopende contracten hadden. Hierdoor is de inflatie in de afgelopen jaren te hoog vastgesteld.

Voor een uitgebreide toelichting kijk op https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2023/26/cbs-stapt-over-op-nieuwe-methode-voor-energieprijzen-in-de-cpi

Meer informatie?

Heb je vragen over je pensioen? Neem dan contact op met onze pensioenuitvoerder AZL via pfvanlanschot@azl.eu.

Door je e-mailadres hier achter te laten krijg je automatisch bericht als we nieuws op de website plaatsen.

Meer nieuws

» Ga naar het archief om ouder nieuws in te zien