De Wet Toekomst Pensioenen is een feit

Op 30 mei 2023 heeft de Eerste Kamer het Wetsvoorstel Toekomst Pensioenen (WTP) aangenomen. Daarmee is de wet een feit en kunnen pensioenfondsen en verzekeraars aan de slag met de modernisering van het Nederlandse pensioenstelsel. De Wet Toekomst Pensioenen wordt ingevoerd per 1 juli 2023 en pensioenfondsen krijgen dan tot 1 januari 2028 de tijd om hun regeling aan te passen aan de nieuwe wet.

Gevolgen voor ons pensioenfonds

Zoals bekend zijn we al geruime tijd bezig met een onderzoek voor de toekomst voor de opgebouwde pensioenen bij Stg. Pensioenfonds F. van Lanschot. Het is prettig dat nu eindelijk duidelijk is hoe de nieuwe wet er uit gaat zien. Dit zorgt dat we vervolgstappen kunnen zetten in het project.

Begin 2023 is gestart met een oriëntatie aan de hand van kwantitatieve berekeningen, een kwalitatieve vergelijking van de verschillende regelingen in het nieuwe stelsel en de uitkomsten van het risicopreferentieonderzoek.

Deze oriëntatie is bedoeld ter ondersteuning van de besluitvorming door sociale partners. Sociale partners gaan over de contractskeuze en zij bepalen of zij een verzoek tot invaren willen doen (het omzetten van bestaande rechten en aanspraken naar een nieuw contract).

Het bestuur overlegt regelmatig met de voormalige werkgever en de ondernemingsraad over het project Toekomst, de mogelijkheden voor de toekomst en het onderzoek wat hiervoor wordt gedaan. Het streven is om op korte termijn duidelijkheid te krijgen over de vraag of invaren van de opgebouwde pensioenen naar het nieuwe stelsel in het belang van de deelnemers en gepensioneerden is, en zo ja, welke regeling voor de toekomst daarbij de voorkeur heeft.

Het bestuur wacht het besluit van sociale partners af voordat overgegaan wordt tot de keuze van een pensioenuitvoerder om de verplichtingen en bezittingen van het pensioenfonds aan over te dragen. We gaan wel alvast met diverse marktpartijen in gesprek. Mogelijke pensioenuitvoerders kunnen door de definitieve invoering van de WTP concreter aangeven welke regelingen zij voor de toekomst gaan aanbieden en uitspraken doen over de kosten die daarmee samenhangen.

Blijf de website in gaten houden om op de hoogte te blijven van de voortgang in het project Toekomst.

 

Meer nieuws

» Ga naar het archief om ouder nieuws in te zien