In 2020 kondigde de Nederlandse regering een nieuwe keuzemogelijkheid aan voor iedereen die met pensioen gaat.

Het wordt namelijk mogelijk om een deel – maximaal 10% – van je pensioen in één keer op te nemen (‘bedrag ineens’). Dit zou per 1 januari 2023 ingaan, maar de ingangsdatum is met zes maanden uitgesteld. De nieuwe ingangsdatum van 1 juli 2023 lijkt echter ook niet haalbaar. We verwachten dat de regering binnenkort een volgend uitstel bekendmaakt.

Wat zijn de gevolgen van verder uitstel?

Je kunt natuurlijk gewoon in 2023 met pensioen gaan. Alleen kun je voorlopig géén gebruik maken van de mogelijkheid om een deel van je pensioen in één keer op te nemen. Hoewel we het niet verwachten, zou het kunnen dat de mogelijkheid zich vanaf 1 juli wel voordoet. We wachten daarom voorlopig  met het versturen van de zogenaamde pensioneringsbrieven ( normaliter krijgt iedereen zes maanden vóórdat hij of zij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt zo’n brief van ons). Als er op 1 maart 2023 nog geen nieuws is, gaan we de pensioneringsbrieven alsnog versturen.

Je hebt dan nog voldoende tijd om je pensioenkeuzes door te geven.

Wat kun je doen?

We verwachten dat een bedrag in één keer opnemen vanaf 1 januari 2024 wél mogelijk is. Je zou er dus voor kunnen kiezen om je pensioen iets later in te laten gaan.

Het opnemen van een bedrag ineens kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld toeslagen of te betalen belastingen. Het is dus belangrijk om je vooraf goed te laten informeren over de gevolgen van een dergelijke keuze.

Heb je een vraag?

Neem dan contact met ons op. Zodra er nieuws is, hoor je dat zo snel mogelijk van ons.

Door je e-mailadres hier achter te laten krijg je automatisch bericht als we nieuws op de website plaatsen.

 

Meer nieuws

» Ga naar het archief om ouder nieuws in te zien