Op 14 december heeft het bestuur besloten dat per 1 januari 2024 helaas geen indexatie mogelijk is.

Dit besluit heeft niet te maken met de financiële situatie van het pensioenfonds. De dekkingsgraad is voldoende om een gedeeltelijke indexatie toe te kennen.  Het inflatiecijfer over de periode september 2022 tot en met september 2023 is echter negatief, waardoor volgens het beleid van het pensioenfonds geen toeslag kan worden gegeven.

Het bestuur heeft o.a. bekeken of verlengen van de referteperiode een mogelijkheid biedt om toch te indexeren, maar gegeven de inflatie ontwikkeling is dit helaas niet het geval.

 

Hoe komt het dat de inflatie negatief is, terwijl het leven nog steeds duurder lijkt te worden?

De Consumenten Prijsindex (CPI) over de periode september 2022 tot en met september 2023 is negatief, omdat de berekeningsmethode voor het bepalen van de inflatie is gewijzigd.

In de oude methode werden voor de berekening van de energieprijzen alleen gegevens gebruikt van nieuwe contracten die huishoudens bij energieleveranciers afsloten, terwijl in de nieuwe methode ook gegevens van lopende contracten zijn meegenomen. Door alleen te kijken naar nieuwe contracten vielen de energieprijzen veel hoger uit dan daadwerkelijk het geval was, omdat veel mensen ook nog lopende contracten hadden. Hierdoor is de inflatie in de afgelopen jaren te hoog vastgesteld.

 

Voor een uitgebreide toelichting kijk op https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2023/26/cbs-stapt-over-op-nieuwe-methode-voor-energieprijzen-in-de-cpi

 

Hoe komt het dat andere pensioenfondsen wel kunnen indexeren?

Hiervoor zijn een viertal verschillende redenen te noemen:

  • Niet ieder pensioenfonds maakt gebruik van dezelfde referteperiode. Dit kan een verschil maken voor de vaststelling van het inflatiecijfer en de maximale hoogte van de indexatie.
  • Het staat pensioenfondsen vrij om te bepalen welke prijsindex wordt gehanteerd. Wij gaan uit van de “consumenten prijsindex afgeleid”, maar ook dat kan verschillen.
  • Dan wordt ook nog teruggekeken naar de indexatie die afgelopen jaar is gegeven. Was hier nog indexatieruimte over of is de maximale indexatie al gegeven? PVL heeft vorig jaar het maximaal mogelijke gedaan, dus was er geen ruimte om nu ondanks het negatieve CPI cijfers alsnog iets te doen.
  • En dan zijn er nog pensioenfondsen die ruimere wettelijke mogelijkheden hebben, omdat zij de intentie hebben om in te varen naar het nieuwe pensioenstelsel en gebruik kunnen maken van een overgangsregeling waardoor meer geïndexeerd kan worden. Voor de deelnemers en pensioengerechtigden van PVL bestaat ook de intentie tot invaren, het pensioenfonds gaat dit alleen niet zelf doen, maar heeft besloten dit over te laten aan de nieuwe uitvoerder na een collectieve waardeoverdracht. Daarom kunnen we geen gebruik maken van de ruimere mogelijkheden van de Algemene Maatregel van Bestuur.

 

Vragen aan het bestuur

Heb je vragen over dit indexatiebesluit en zou je hier graag eens met een bestuurslid of de voorzitter over spreken?

Meld je dan aan bij het bestuursbureau door een mail te sturen naar bestuursbureau@pfvanlanschot.nl of te bellen naar 073-640 85 65.

Volledig beeld van je pensioen voor later

Kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl voor een totaaloverzicht van je pensioen voor later.

Meer weten?

Heb je vragen over je eigen pensioen of over de pensioenregeling? Neem dan contact op met onze pensioenuitvoerder AZL via 088 – 1163034 of pf-vanlanschot@azl.eu.

Door je e-mailadres hier achter te laten krijg je automatisch bericht als we nieuws op de website plaatsen.

Meer nieuws

» Ga naar het archief om ouder nieuws in te zien