In 2020 is het Pensioenfonds Van Lanschot een gesloten fonds geworden. Sindsdien onderzoeken we wat we het beste met het pensioenfonds kunnen doen: doorgaan als gesloten fonds of bijvoorbeeld de pensioenen overdragen aan een andere uitvoerder?  We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt waarom  dit proces zo lang duurt. Daarom geven we graag een toelichting op wat we aan het doen zijn.

Het belang van de deelnemers staat natuurlijk voorop in de keuzes die we maken. Zoals in vorige nieuwsberichten is gecommuniceerd, zet het bestuur op dit moment de verschillende mogelijkheden en scenario’s op een rij.

Voor het bestuur is het belangrijk om de mening van deelnemers in het pensioenfonds over verschillende onderwerpen te kennen, om zo de juiste beslissingen te kunnen nemen. Daarom is een klankbordgroep samengesteld. Op 22 Maart 2022 is met een kick-off meeting de Klankbordgroep Project Toekomst van start gegaan. De klankbordgroep bestaat uit verschillende deelnemers (werknemers en oud-werknemers), pensioengerechtigden, vertegenwoordiging vanuit de ondernemingsraad en het verantwoordingsorgaan en het bestuur.

De leden van de Klankbordgroep Project Toekomst stellen zich graag aan je voor:

  • Jan van de Bergh – pensioencommissie ondernemingsraad
  • Ton Scheels – deelnemer
  • Duygy Ozbeck – deelnemer
  • Hakky Raijmakers – deelnemer
  • Meike Borrie – deelnemer
  • Daphne Mul – oud werknemer/deelnemer
  • Tiny van Doveren – pensioengerechtigde
  • Ineke Doornerik – pensioengerechtigde
  • Ruud Verberne – pensioengerechtigde

Tiny: “Ik vind het belangrijk dat vanuit de groep pensioengerechtigden ook meegedacht wordt over de toekomst van onze pensioenuitkeringen. In de toekomst zullen alleen maar meer pensioengerechtigden deel uitmaken van het pensioenfonds en het is goed dat onze stem ook wordt gehoord.”

Namens het Verantwoordingsorgaan zijn Tosca Holtland en Ton Cremers nauw betrokken geweest bij de voorbereidingen om te komen tot de invulling van de klankbordgroep en beide nemen deel vanuit hun functie als lid van het Verantwoordingsorgaan.

Tosca: “Ik ben blij dat we zo’n diverse groep hebben kunnen samenstellen met een mooie mix tussen deelnemers jonger en ouder dan 40 jaar en man/vrouw. Het is ook een mooie verdeling tussen mensen met veel en wat minder pensioenkennis. Degene die we hebben benaderd waren snel bereid om deel te nemen. Het is leuk om in zo’n projectgroep actief te zijn, zo draag je zelf ook een steentje bij aan een goede toekomst van onze pensioenen”.

Vanuit het bestuur zijn Rob Kragten en Chrisje Wijdeven deelnemer in de klankbordgroep.

Rob Kragten is voorzitter van het pensioenfonds en sinds augustus 2021 nauw betrokken bij het project Toekomst. Chrisje Wijdeven is bestuursregisseur bij het bestuursbureau en al vanaf het begin betrokken bij het Project Toekomst.

Rob: “Op 22 maart dit jaar zijn we van start gegaan met een kick-off. De leden van de klankbordgroep zijn bij elkaar gekomen om kennis te maken. We hebben met elkaar besproken wat het doel is van de klankbordgroep. Verder hebben we vanuit het pensioenfonds inzicht gegeven in het project Toekomst en wat er zich nu afspeelt rondom het nieuwe pensioenstelsel. We hopen dat we zo de deelnemersgroepen actief kunnen betrekken bij het proces. Het was een waardevolle bijeenkomst.“

Hoe gaat het nu verder met het project?

Eind maart is het wetsvoorstel voor de Wet Toekomst Pensioenen naar de Tweede Kamer gestuurd. Het nieuwe stelsel is daarmee in hoofdlijnen bekend. Er bestaan twee mogelijkheden voor pensioenregelingen waaruit gekozen kan worden: het solidaire en het flexibele contract.

Helaas is nog steeds niet duidelijk of en onder welke voorwaarden gesloten fondsen zoals ons pensioenfonds de overstap naar het nieuwe stelsel kunnen maken.

Op dit moment zijn alle partijen waar we mogelijk de opgebouwde rechten aan kunnen overdragen bezig om te bepalen welke keuzes zij kunnen en willen aanbieden en wat dit moet kosten.

Het bestuur wacht daarom met het maken van een keuze totdat het voldoende duidelijk is welke mogelijkheden er in de toekomst zijn.

Ondertussen verzamelen we met behulp van de klankbordgroep informatie bij jullie over hoeveel risico je kan en wil lopen met je pensioen en om inzicht te krijgen in je voorkeur voor solidariteit versus flexibiliteit.

Gelukkig bevinden we ons in een relatieve luxe positie, wat maakt dat we geen haast hoeven te maken om tot een keuze te komen. Het bestuur, het verantwoordingsorgaan en ook de commissies kunnen we nog steeds bemensen met capabele mensen. Deels komen de bestuurs- en commissieleden vanuit de eigen organisatie (Van Lanschot Kempen) waardoor de kosten om het pensioenfonds draaiende te houden beperkt worden. Uiteraard is het ook mogelijk om een goed bestuur neer te zetten door alleen professionals uit de pensioenwereld aan te stellen, maar daar hangt natuurlijk een ander prijskaartje aan.

Daarnaast is onze financiële positie op dit moment voldoende. Wanneer een gesloten pensioenfonds onvoldoende vermogen heeft kan De Nederlandsche Bank een verplichting opleggen om binnen een door hen bepaalde periode de opgebouwde pensioenen over te dragen. Bovendien hebben we een kostenvoorziening opgenomen om een aantal jaar als gesloten fonds voort te kunnen bestaan en onderzoek te doen naar de toekomst

Mocht je hier nog vragen over hebben, neem dan gerust contact met ons op door een mail te sturen naar bestuursbureau@pfvanlanschot.nl met je vraag en je telefoonnummer.

In de komende periode houden wij jullie op de hoogte van de ontwikkelingen in het project Toekomst.

 

 

Meer nieuws

» Ga naar het archief om ouder nieuws in te zien