In oktober hebben we een onderzoek gedaan over Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (MVB) onder de deelnemers waarvan we een mailadres beschikbaar hebben.

We hebben 333 volledig ingevulde vragenlijsten ontvangen en daarmee is een (voor dergelijke onderzoeken mooie) respons van 26,1% behaald.

Hieronder een samenvatting van de resultaten van het onderzoek. Deze resultaten worden meegenomen bij de update van het MVB-beleid van het pensioenfonds.

MVB-onderwerpen

De meerderheid (47%) van de respondenten vindt milieu, mens en goed bestuur even belangrijk.  23% vindt de MVB-onderwerpen niet belangrijk, maar kijkt alleen naar rendement.

MVB versus rendement

Een MVB-beleid hoeft niet te leiden tot lager rendement, maar we willen wel graag weten hoe deelnemers tegen een eventueel lager rendement, dus pensioen aankijken.

De overgrote meerderheid (70%) is van mening dat MVB-beleid nooit mag leiden tot een lager pensioen

Duurzame ontwikkelingsdoelen Verenigde Naties

Voor de deelnemers en pensioengerechtigden is de top 3 voor doelen om aandacht aan te besteden:

  • Goede gezondheid en welzijn
  • Betaalbare en duurzame energie
  • Verantwoorde consumptie en productie

Onderaan staan:

  • Leven in het water en op het land
  • Duurzame steden en gemeenschappen
  • Gendergelijkheid

Invloed uitoefenen op bedrijven om maatschappelijk verantwoord te ondernemen

Deelnemers vinden het belangrijk om bedrijven te stimuleren om maatschappelijk verantwoord te ondernemen door middel van het gesprek aangaan, vooral de beleggen in bedrijven die hoog scoren op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen en stemmen in aandeelhoudersvergaderingen.

Informatie en aandacht

De meeste deelnemers aan het onderzoek vinden dat ze voldoende geïnformeerd worden over het MVB-beleid van het pensioenfonds. Of meer aandacht aan MVB moet worden besteed geeft 53% aan van wel en 47% van niet.

Volgen van MVB-beleid van Van Lanschot Kempen

De meeste respondenten (42%) hebben geen mening of idee op de vraag of het beleid van het pensioenfonds moet aansluiten op het beleid van Van Lanschot Kempen. 37% vindt dat het goed is als het beleid van het pensioenfonds  aansluit op het beleid van Van Lanschot Kempen.

Uitsluiten sectoren

De meerderheid is geen voorstander van het uitsluiten van sectoren met de mogelijkheid dat dit tot afwijkende rendementen kan leiden. Dit sluit aan bij de vraag over het uitoefenen van invloed.

Wil je het hele rapport inzien? Klik dan hier.

Door je e-mailadres hier achter te laten krijg je automatisch bericht als we nieuws op de website plaatsen.

 

Meer nieuws

» Ga naar het archief om ouder nieuws in te zien