Het Nederlandse pensioenstelsel gaat de komende tijd veranderen. De gesloten pensioenregeling van Pensioenfonds F. van Lanschot wordt na de overgang op 1 januari a.s. ongewijzigd voortgezet bij Het Nederlandse Pensioenfonds (HNPF). De sociale partners onderzoeken een nieuwe pensioenregeling, gebaseerd op de nieuwe wet- en regelgeving, die mogelijk per 1 januari 2027 ingaat. Na het besluit van de sociale partners over de nieuwe regeling zal de huidige pensioenregeling worden aangepast aan de nieuwe regels. Om de nieuwe pensioenregeling zoveel mogelijk te laten aansluiten bij de voorkeuren van de deelnemers en pensioengerechtigden hielden we in juni 2024 op verzoek van sociale partners en HNPF een onderzoek naar risico en pensioen. In augustus deelden we de eerste resultaten. Hieronder vind je een inhoudelijke terugkoppeling over het onderzoek.
Beleggen en risico
Pensioenfondsen beleggen het geld dat je samen met je werkgever hebt ingelegd. Beleggen levert namelijk op de lange termijn gemiddeld meer op dan sparen. Maar beleggen brengt ook meer risico’s met zich mee. In het onderzoek vroegen we hoeveel risico je wilt lopen en hoeveel risico je kunt lopen.
Belang van pensioen
81% van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan dat het pensioen opgebouwd via Van Lanschot (heel) belangrijk is om (later) van te leven.. Wel zeggen de meeste deelnemers een forse daling van het pensioen te kunnen opvangen. Bijvoorbeeld door hun uitgaven te verlagen, langer door te werken of door het inkomen van hun partner.
Een beetje tot een gemiddeld risico heeft de voorkeur
De meeste mensen kiezen voor een beetje risico tot een gemiddeld risico bij het beleggen van hun pensioen: 76% zou het liefst hooguit een gemiddeld risico willen nemen. Slechts 20% van de deelnemers aan het onderzoek is bereid meer dan gemiddeld risico te nemen. Jongeren zijn bereid wat meer risico te nemen dan ouderen. Mensen met relatief lagere en hogere inkomens kiezen gemiddeld genomen voor meer risico dan mensen met gemiddelde inkomens.
We vroegen in het onderzoek ook of mensen hun voorkeur zouden wijzigen als het pensioenfonds een reserve voor economisch slechte tijden zou aanhouden. Willen ze dan meer risico te nemen? 47% van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan bereid te zijn dan (iets) meer risico te nemen. Maar hetzelfde percentage (47%) blijft bij de eerdere keuze. Deze mensen willen dus, ondanks de reserve, niet meer risico nemen.
Het pensioen moet mee kunnen groeien met de prijzen
Het merendeel van de mensen (86%) heeft een voorkeur voor een pensioen dat (gedeeltelijk) meegroeit met de prijzen. Zij accepteren dat het pensioen in economisch slechte tijden kan dalen. Mensen van zestig jaar en ouder geven wat vaker de voorkeur aan een vast pensioen, dat ieder jaar ongeveer even hoog is.
Hoeveel mag het pensioen schommelen?
Gemiddeld genomen vinden mensen een schommeling van 7% van hun pensioen acceptabel. Hoe jonger de deelnemers aan het onderzoek zijn, hoe meer schommeling ze accepteren. Dat geldt ook voor mensen met hogere inkomens.
We vroegen in het onderzoek ook waar het pensioenfonds bij het vaststellen van het beleid rekening mee moet houden. De meeste mensen (44%) geven daarop aan een voorkeur te hebben voor een pensioen dat maar beperkt verlaagd kan worden. De kans op een zo hoog mogelijk pensioen wordt het minst gekozen.
Hoe nu verder?
De resultaten uit het onderzoek zijn besproken met de werkgever, de ondernemingsraad en de Vereniging van Gepensioneerden. Sociale partners (werkgever en OR) en HNPF gebruiken deze informatie bij de invulling van het beleggingsbeleid van de nieuwe pensioenregeling.
Bedankt!
Ruim 630 mensen deden mee aan het onderzoek. Dat is bijna 16% van alle deelnemers en pensioengerechtigden. Heb jij ook meegedaan? Dan willen we je daar hartelijk voor bedanken. We hebben onder alle deelnemers 20 cadeaubonnen verloot. Deze zijn naar de winnaars verzonden.