In de tweede kamer wordt het wetsvoorstel voor de Wet Toekomst Pensioenen behandeld. Het streven was dat deze wet op 1 januari 2023 in zou gaan. Deze ingangsdatum is uitgesteld naar 1 juli 2023.

Voor gesloten pensioenfondsen (zoals Pensioenfonds F. van Lanschot) is nog niet duidelijk wat precies mogelijk is in het nieuwe stelsel.

Dit maakt dat we wel voorbereidingen hebben kunnen treffen om in de loop van 2023 een besluit voor de toekomst te nemen, maar dat de besluitvorming zelf op zich laat wachten.

  • De afgelopen periode hebben we verschillende pensioenfondsen gesproken die een toekomsttraject hebben doorlopen. We kunnen veel leren van hun ervaringen en krijgen extra inzichten vanuit deze gesprekken.
  • Verder zijn we met een zestal marktpartijen in gesprek geweest (4 algemene pensioenfondsen en 2 bedrijfstakpensioenfondsen) om inzicht te krijgen in wat zij te bieden hebben en waar zij mee bezig zijn met het oog op de toekomst.
  • We hebben een beslisboom opgesteld om te komen tot een keuze voor de toekomst en de eerste stappen voorlopig gezet. Het bestuur heeft geconcludeerd dat het hoogstwaarschijnlijk niet in belang is voor de deelnemers om zelfstandig door te gaan. Dit sluit ook aan bij de conclusies van het risicopreferentieonderzoek.

Verder is het in de huidige economische situatie niet voor de hand liggend om de opgebouwde rechten en pensioenuitkeringen onder te brengen bij een verzekeraar. Deelnemers hebben in het risicopreferentieonderzoek aangegeven dat het behoud van koopkracht erg belangrijk is en dat kan bij de huidige rente- en inflatiestanden bij een verzekeraar niet gegarandeerd worden.

De verwachting is dat we in de laatste maanden van 2022 kunnen starten met kwantitatieve berekeningen voor een vergelijking van het pensioenresultaat in de huidige regeling versus het nieuwe solidaire of flexibele stelsel. De verwachting is dat dit inzicht zorgt dat we volgende stappen in het besluitvormingsproces kunnen zetten en de richting voor de toekomst te bepalen.

We houden jullie via de website op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Wil je meer weten over het nieuwe stelsel kijk dan op onsnieuwepensioen.nl

Door je e-mailadres hier achter te laten krijg je automatisch bericht als we nieuws op de website plaatsen.

Meer nieuws

» Ga naar het archief om ouder nieuws in te zien