Verdien je meer dan € 51.772 bruto per jaar en neem je deel in de pensioenregeling van Van Lanschot? Dan neem je voor het salaris boven dit bedrag ook automatisch deel aan de excedentregeling. De excedentregeling is een beschikbare premieregeling. Dit betekent dat de premie-inleg jaarlijks vooraf door het bestuur van het pensioenfonds wordt vastgesteld, maar dat de uiteindelijke pensioenuitkering niet vast staat.

Hoe werkt de excedentregeling?

De premie voor de execedentregeling wordt door NN IP belegd via de lifecycle-methode. Je kunt er ook voor kiezen om zelf te beleggen op basis van een vastgestelde lijst met fondsen. Op het moment dat je met pensioen gaat, koop je met het opgebouwde kapitaal een pensioenuitkering aan. Dit kun je doen bij het pensioenfonds of je kunt gaan ‘shoppen’ met je kapitaal. Zo kun je bijvoorbeeld ook een uitkering aankopen bij een verzekeraar.

Vast of flexibel

Wanneer je met pensioen gaat vanuit een lopend dienstverband bij Van Lanschot heb je de keuze of je voor het deel van de excedentregeling een vaste of flexibele uitkering aankoopt. Vast wil zeggen dat je vooraf weet hoeveel uitkering je jaarlijks zult krijgen. Als je daarvoor kiest, worden je beleggingen verkocht en omgezet naar een vaste uitkering. Bij flexibel kies je ervoor om te blijven beleggen met je kapitaal. Dit kan extra pensioen betekenen als de beleggingen goed renderen, maar ook een lager pensioen als de beleggingen tegenvallen. Je pensioenuitkering staat bij deze variant dus niet vast en kan variëren.

We vragen je vijftien jaar vóór de pensioenrichtleeftijd of je straks een vaste of flexibele uitkering wilt, zodat de beleggingen daarop aangepast kunnen worden. Het is mogelijk om tussentijds of op pensioendatum op deze keuze terug te komen, maar aanpassingen van de portefeuille zorgen voor extra kosten en dat kan betekenen dat de uitkomst afwijkt van de oorspronkelijke verwachtingen.

Alle deelnemers die binnen de vijftien jaar voor de pensioenleeftijd zitten hebben in juni 2018 een brief ontvangen met uitleg over de vaste of flexibele uitkering.

Lifecycle-beleggen

Laat je je premie beleggen door NN IP? Dan wordt de lifecycle-methode gebruikt. Dit wil zeggen dat het beleggingsrisico in je beleggingsportefeuille automatisch wordt afgebouwd naarmate je dichter bij de verwachte pensioenrichtleeftijd komt. Hierdoor loop je minder risico aan het einde van de beleggingsperiode. Dit is om te voorkomen dat er geen tijd meer is om te herstellen van een eventuele crash op de beurzen vlak voordat je met pensioen gaat.

Uit dienst voordat je met pensioen gaat?

Wanneer je vóór je pensioendatum uit dienst gaat bij Van Lanschot wordt je opgebouwde kapitaal in de excedentregeling automatisch omgezet naar de basisregeling. Van je kapitaal wordt een uitkering aangekocht die ingaat op de pensioenrichtleeftijd ,of eerder of later op een zelf gekozen datum.

Meer informatie

Heb je vragen over je persoonlijke pensioensituatie?

Kijk in het deelnemersportaal (inloggen met je DigiD) voor de basisregeling

Kijk op Mijn pensioen van NN IP voor de excedentregeling

of neem contact op met onze pensioenuitvoerder AZL via 088 116 30 34 of pfvanlanschot@azl.eu.

Op de hoogte blijven

Wil je het nieuws van ons pensioenfonds volgen? Meld je dan aan voor onze nieuwsservice.

Je krijgt dan een e-mailbericht van ons als er meer nieuws op de website wordt geplaatst.

 

Meer nieuws

» Ga naar het archief om ouder nieuws in te zien