Wat zijn jouw goede voornemens? Streng dieet, stoppen met roken, op tijd naar bed en meer sporten?

En wat houdt je tegen om dat andere goede voornemen eens uit te voeren: je verdiepen in je pensioen?

Als je deelneemt aan de excedentregeling (salaris boven  €50.000) bij Pensioenfonds F. van Lanschot zou je eens kunnen inloggen op www.mijnpensioen.nnip.com.

Pensioenopbouw

De excedentregeling van het Pensioenfonds is een premieregeling. Dat wil zeggen dat ieder kwartaal een premie voor je wordt ingelegd. Die wordt belegd door Nationale Nederlanden (NN). Hiermee bouw je een pensioenkapitaal op over het deel van je salaris boven € 50.000. Daarmee kun je op pensioendatum een levenslange uitkering aankopen. De hoogte van het pensioenkapitaal is afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. Dit wijkt af van de basisregeling van het Pensioenfonds voor je salaris tot € 50.000. Daarvoor heb je een uitkeringsovereenkomst waarbij de hoogte van je toekomstige uitkering in principe vast staat.

Doe je niets dan wordt je premie belegd volgens het lifecycle-principe met een defensief risicoprofiel.

Lifecycle wil zeggen dat NN een portefeuille samenstelt waarbij het risico langzaam wordt afgebouwd naar mate je pensioen dichterbij komt. En defensief wil zeggen dat er vanaf het begin af aan al voorzichtiger wordt belegd dan bij een neutraal of offensief profiel.

Maar tijdens de opbouwperiode van je pensioenkapitaal (dus zolang je werkzaam bent bij Van Lanschot Bankiers) heb je een aantal keuzemogelijkheden. Om gebruik te kunnen maken van de keuzemogelijkheden moet je eerst de zorgplichtmodule doorlopen en je risicoprofiel bepalen.

Switchen Lifecycle

Na het doorlopen van de zorgplichtmodule en het vaststellen van je risicoprofiel heb je de mogelijkheid om over te stappen naar een andere lifecycle. Bij de overstap naar neutraal of offensief loop je meer risico, maar heb je ook meer kans dat je uiteindelijke pensioenuitkering hoger wordt dan bij een defensieve lifecycle.

Je risicoprofiel wordt bepaald door een aantal vragen over je persoonlijke situatie, je kennis en ervaring met beleggen en de manier waarop je naar risico’s kijkt.

Het is goed om ieder jaar of eens in de twee jaar opnieuw te kijken naar je risicoprofiel, want je leefsituatie of beleving van risico’s kunnen natuurlijk veranderen.

Zelf beleggen

Naast het switchen naar een andere lifecycle is het ook mogelijk om te kiezen voor zelf beleggen.

Het Pensioenfonds heeft een lijst met beleggingsfondsen geselecteerd waaruit je zelf kunt kiezen voor het beleggen van je premie. Hierbij is het goed om rekening te houden met je risicoprofiel en het spreiden van risico’s.

Vragen over je pensioen?

Die kun je stellen aan pensioenuitvoerder AZL via pf-vanlanschot@azl.eu.

 

Meer nieuws

» Ga naar het archief om ouder nieuws in te zien