Het bestuur heeft besloten om per 1 januari 2023 de opgebouwde pensioenen en uitkeringen met 5% te indexeren. Hiervoor maken we gebruik van een eenmalige uitzondering en de maximale mogelijkheden.

Oplopende inflatie

Zoals bekend is de inflatie de afgelopen maanden behoorlijk opgelopen.

De hoogte van de indexatie wordt bepaald aan de hand van de beleidsdekkingsgraad en het inflatiecijfer per eind september 2022.

De beleidsdekkingsgraad was eind september 2022 117,61%.

Het indexcijfer per september is 17,16% (verhoging van de prijzen ten opzichte van september 2021).

Met 5% indexatie kunnen we dus niet de volledige inflatie compenseren. Dit wil zeggen dat de achterstand in indexatie oploopt van maximaal 16,82% naar 28,98%.

Maximaal mogelijke indexatie

Eerder hebben we aangekondigd dat we geen gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om tussentijds extra te indexeren in verband met de komst van het nieuwe pensioenstelsel. Het is op het moment (november 2022) niet duidelijk of gesloten fondsen de mogelijkheid krijgen om in te varen (over te gaan naar het nieuwe stelsel). Daarom kan geen gebruik worden gemaakt van de Algemene maatregel van Bestuur.

Binnen de huidige wetgeving mogen we indexeren bij een beleidsdekkingsgraad boven de 110%. Daarnaast moet de indexatie toekomstbestendig zijn. Dat wil zeggen dat er voldoende ruimte is om de indexatie ook in de toekomst toe te kennen.

De grens om volledig toekomstbestendig te indexeren ligt op dit moment door de hoge inflatie boven de 150%. Tussen 110 en 150% kan slechts gedeeltelijk worden geindexeerd. De Nederlandsche Bank biedt pensioenfondsen de mogelijkheid om gebruik te maken van een alternatieve methode om de maximale grens te berekenen. Dit wordt gedaan met een ingroeipad, waarin de verwachtingen voor de inflatie voor de komende jaren minder hoog zijn dan in het standaard ingroeipad. Hiermee komt de grens voor toekomstbestendig indexeren op ongeveer 140% en dat geeft ons de mogelijkheid om binnen de wettelijke kaders maximaal 5% te indexeren.

Vragen aan het bestuur

Heb je vragen over dit indexatiebesluit of onze eerdere berichtgeving over tussentijdse indexatie en zou je hier graag eens met een bestuurslid of de voorzitter over spreken?

Meld je dan aan bij het bestuursbureau door een mail te sturen naar bestuursbureau@pfvanlanschot.nl of te bellen naar 073-640 85 65.

Volledig beeld van je pensioen voor later

Kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl voor een totaaloverzicht van je pensioen voor later.

Meer weten?

Heb je vragen over je eigen pensioen of over de pensioenregeling? Neem dan contact op met onze pensioenuitvoerder AZL via 088 – 1163034 of pf-vanlanschot@azl.eu.

Door je e-mailadres hier achter te laten krijg je automatisch bericht als we nieuws op de website plaatsen.

 

Meer nieuws

» Ga naar het archief om ouder nieuws in te zien