De signalen zijn duidelijk: de wereld is kwetsbaar. Overheid, bedrijfsleven en burgers moeten in actie komen om klimaatverandering tegen te gaan. Net als pensioenfondsen. Want pensioenfondsen hebben niet alleen de plicht om na te denken over het rendement voor hun deelnemers, maar ook over het rendement voor de maatschappij.

Ruud van de Ven is bestuurslid van het pensioenfonds van Van Lanschot en is ook lid van de beleggingscommissie. Maatschappelijk verantwoord beleggen staat daar hoog op de agenda. Ruud beantwoordt hier een paar vragen over.

  1. Ruud, hoe draagt het pensioenfonds van Van Lanschot haar steentje bij?

Voor pensioenfondsen is de afgelopen jaren steeds meer wet- en regelgeving gekomen voor maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB). Het gaat daarbij nog niet om ‘impact beleggen’, beleggen met de nadruk om in positieve zin bij te dragen aan een betere wereld (impact), maar vooral om ‘doing no harm’: beleggen zonder de aarde schade aan te richten. Concrete voorbeelden hiervan zijn het uitsluiten van beleggingen in tabak en de reductie van CO2-uitstoot. Ons pensioenfonds sluit eind dit jaar zijn aandelenportefeuille hierop aan.

  1. Hoe heeft MVB invloed op ons pensioen? Gaat het niet ten koste van het rendement?

Dat is het eerste wat mensen denken, maar maatschappelijk en financieel rendement bij beleggen gaan goed samen. De afgelopen jaren is dat besef in de hele sector doorgedrongen, meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat duurzaam beleggen geen extra rendement kost. Momenteel doen de duurzame beleggingen het bij Van Lanschot Kempen zelfs iets beter dan de niet-duurzame portefeuilles.

  1. Zijn wij in vergelijking met andere pensioenfondsen goed bezig?

Er zijn (grotere) pensioenfondsen die op MVB-gebied verder zijn dan wij, zoals ABP en het pensioenfonds voor Zorg en Welzijn. Maar we zijn goed bezig, zeker de stap die we dit jaar zetten met tabak en CO2 is een serieuze verduurzaming van een belangrijk deel van de portefeuille.

  1. Wat staat er voor de toekomst op de agenda?

Ik verwacht veel van de zeventien Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties. Financiële instellingen zoals wij en andere (industriële) bedrijven zullen voor zichzelf bepalen welke SDG’s voor hen relevant zijn, gaan hierover rapporteren en daar beleid op maken. Het bestuur van het pensioenfonds focust zich op de thema’s Controversiële wapens, Mensenrechten en arbeidsomstandigheden, Tabak en Klimaat. Hier gaan wij nu actief beleid op maken. Met het uitsluiten van beleggen in tabak en de reductie van CO2 is de eerste stap gezet, maar er zullen nog veel stappen volgen. Dat doen we vanuit eigen principes maar ook omdat regelgeving dat van ons vraagt.

  1. Wat kunnen wij als deelnemers van het pensioenfonds doen?

We gaan graag met jullie in gesprek. Hoe kunnen we jullie het best bij het pensioenfonds betrekken? Wat vinden jullie van het MVB-beleid? En hoe willen jullie op de hoogte gehouden worden?
Laat het me weten!

Op de hoogte blijven

Wil je het nieuws van ons pensioenfonds volgen? Meld je dan aan voor onze nieuwsservice.

Je krijgt dan een e-mailbericht van ons als er meer nieuws op de website wordt geplaatst.

Meer nieuws

» Ga naar het archief om ouder nieuws in te zien