Het uitgangspunt van de pensioenregeling van Van Lanschot is onder andere dat je op je 68ste met pensioen gaat en dat je levenslang een vaste uitkering krijgt. In onze pensioenregeling heb je echter diverse keuzemogelijkheden om daar vanaf te wijken. Zo kun je bijvoorbeeld:

  • eerder met pensioen gaan, of je pensioen juist nog even uitstellen;
  • kiezen voor deeltijdpensioen en zo je werkzaamheden rustig afbouwen;
  • je partnerpensioen omruilen voor extra ouderdomspensioen, of andersom;
  • de eerste jaren een hogere uitkering krijgen en daarna lager, of andersom;
  • kiezen voor een vaste of flexibele uitkering (geldt alleen voor de excedentregeling);
  • shoppen met je pensioenkapitaal (geldt alleen voor de excedentregeling).

Ben je 55+? Dan is het interessant om eens te bedenken wat je graag wilt en welke mogelijkheden bij je wensen aansluiten.

Eerder stoppen of deeltijdpensioen

Je mag je pensioenuitkering al vanaf je 55ste laten ingaan, maar dat is voor weinig mensen weggelegd. Een jaartje eerder stoppen of met deeltijdpensioen gaan voor één of twee dagen per week kan best wel eens tot de mogelijkheden behoren. Een jaar eerder stoppen kost gemiddeld 6 – 8% van je pensioen.

Partnerpensioen uitruilen

Het is mogelijk om het partnerpensioen dat je opbouwt, om te zetten in extra ouderdomspensioen. Dat kun je bijvoorbeeld doen als je partner zelf een goed pensioen heeft opgebouwd.

Wanneer een deel van je partnerpensioen apart is gezet voor je ex-partner, dan kun je een stukje van je ouderdomspensioen gebruiken om je huidige partner na jouw overlijden goed verzorgd achter te laten.

Hoog-laag

Misschien heb je plannen voor een mooie reis als je met pensioen bent. Dan kan het fijn zijn als je in de eerste periode na je pensionering een hogere uitkering krijgt. En misschien kun je het daarna best met wat minder doen, als je plannen hebt om bijvoorbeeld je huis te verkopen en een onderhoudsvrij appartement te huren.

Excedent: vast of variabel

Als je deelnemer bent aan de excedentregeling krijg je vijftien jaar vóór je  68ste verjaardag de vraag of je straks een vaste of variabele uitkering wilt, omdat je beleggingen daarop aangepast worden. Op het moment dat je daadwerkelijk met pensioen gaat, kun je je definitieve keuze maken. ‘Vast’ betekent dat je in principe weet hoeveel pensioen je de rest van je leven krijgt. ‘Variabel’ wil zeggen dat je pensioenkapitaal deels belegd blijft en dus in waarde kan fluctueren. Dat betekent dat je niet precies weet hoe hoog je pensioen op elk moment is.

Excedent: shoppen

Daarnaast kun je kiezen of je je pensioenkapitaal laat omzetten in een vaste uitkering bij het pensioenfonds of overdraagt naar een verzekeraar waar je kunt kiezen voor vast of variabel.

Wanneer je bijna met pensioen gaat kun je bij verschillende verzekeraars een offerte opvragen waarin zij een aanbieding doen hoeveel pensioenuitkering je bij hen krijgt voor het kapitaal dat je hebt gespaard.

Voor meer informatie neem contact op met onze pensioenuitvoerder om de opties en de gevolgen voor je pensioen te bespreken.

Op de hoogte blijven

Wil je het nieuws van ons pensioenfonds volgen? Meld je dan aan voor onze nieuwsservice.

Je krijgt dan een e-mailbericht van ons als er meer nieuws op de website wordt geplaatst.

Meer nieuws

» Ga naar het archief om ouder nieuws in te zien