Begin september hebben alle werknemers van VLK met een pensioenkapitaal bij NN IP een brief van het pensioenfonds gehad met daarin uitleg over de waardeoverdracht van dit kapitaal naar a.s.r.

Samenvatting brief en de benodigde actie

Sinds 1 januari 2020 bouw je als werknemer van VLK  pensioen op bij a.s.r.

Pensioenfonds F. van Lanschot is vanaf deze datum een gesloten fonds geworden.

De opgebouwde kapitalen (uit de excedentregeling of een oud partnerpensioen) worden overgedragen naar a.s.r. of als je bezwaar maakt omgezet naar extra ouderdomspensioen en partnerpensioen in de basisregeling van het pensioenfonds.

Als je niets doet dragen we begin november 2020 je kapitaal van NN IP over naar de basisregeling bij a.s.r.

Wil je dit niet, dan moet je uiterlijk op 20 oktober 2020 bezwaar maken. Ga hiervoor naar www.mijnpensioencijfers.nl/vanlanschot/, log in met je DigiD en vul het bezwaarformulier in.

Wil je het kapitaal overdragen naar a.s.r., maar wil je dat je kapitaal daar niet in de basisregeling maar in de excedentregeling terecht komt. Geeft dit dan uiterlijk op 20 oktober 2020 aan. Ga hiervoor naar www.mijnpensioencijfers.nl/vanlanschot/, log in met je DigiD en vul het keuzeformulier in.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen de basis- en excedentregeling bij a.s.r.? Waarom kan ik kiezen waar mijn kapitaal naartoe gaat?

Alle werknemers van VLK nemen deel in de basisregeling bij a.s.r. Is je salaris hoger dan € 75.000 dan neem je ook deel in de excedentregeling.

Je kunt in beide regelingen kiezen uit beleggen via de lifecycles (defensief, neutraal (default) of offensief) of voor zelf beleggen.

De reden dat je kunt kiezen waar je kapitaal naartoe gaat heeft te maken met het feit dat je voor beide regelingen een andere beleggingskeuze kunt maken. Bijvoorbeeld in de basisregeling beleg je neutraal volgens de lifecycle, maar in de excedentregeling heb je gekozen voor zelf beleggen. Dan kan je ervoor kiezen om je kapitaal van NN IP naar de excedentregeling over te brengen zodat dit op dezelfde manier belegd wordt, dus de eigen verdeling die je gekozen hebt in zelf beleggen.

Waarom zou ik bezwaar maken en het kapitaal laten omzetten naar pensioenaanspraken in de basisregeling van het pensioenfonds?

De voor- en nadelen van deze keuze staan uitgebreid beschreven in de brief. Wat ons betreft is het naast de voor- en nadelen vooral een principekwestie. Bij a.s.r. blijft het een kapitaal waarmee je zelf kunt kiezen hoe je wilt beleggen, met alle voor- en nadelen die daar bij horen.

Bij het pensioenfonds weet je in principe wat je krijgt omdat een aanspraak op ouderdomspensioen en partnerpensioen wordt aangekocht. De kans op korten is op dit moment niet zo groot, maar de kans op indexatie is ook klein.

Heb je na het lezen van de brief en de veelgestelde vragen nog vragen?

Stel deze aan het bestuursbureau, telefonisch via 073-6408565 of per mail naar bestuursbureau@pfvanlanschot.nl.

Door je e-mailadres hier achter te laten krijg je automatisch bericht als we nieuws op de website plaatsen. 

Meer nieuws

» Ga naar het archief om ouder nieuws in te zien